leaf

Kort om bihåleinflammation

kvinna

Vad skiljer en bihåleinflammation från en förkylning?

Huvudsymtomen för bihåleinflammation (sinuit) är:

  • En täppt näsa
  • En typisk, tryckande huvudvärk
  • Värk från bihålorna i ansiktet

Infektionen i näsan, det vill säga den grundläggande rinnsnuvan, har övergått till bihålorna. Eftersom dessa ligger i käk- och pannpartiet leder det till värk i framför allt ansiktsområdet och pannan. En obehaglig smärta som blir särskilt framträdande när man böjer huvudet framåt.

Slemhinnorna i näsan och bihålorna bildar en sammankopplad enhet. Föreställ dig då ett bostadshus där slemhinnorna är som angränsande rum med öppna dörrar sinsemellan. Vid ogynnsamma förhållanden kan därför något så enkelt som en rinnsnuva, alltså en inflammation i näsans slemhinnor (rinit), snabbt övergå till en bihåleinflammation (sinuit). Medicinskt talar man då om rinosinuit, vilket även förtydligar sammanhanget.

fot

Bihåleinflammation ger huvudvärk när du lutar huvudet framåt

Börjar man även känna sig ”tjock” i bihålorna och får värk i ansiktet, kan det vara tecken på att förkylningen har utvecklats till en bihåleinflammation. Något som är vanligt för denna typ av smärta och huvudvärk är att den utlöses eller förstärks av att man lutar huvudet snabbt framåt eller trycker på särskilda ställen i ansiktet. Ansiktet kan även svullna upp där de inflammerade bihålorna ligger. Ofta är det bara en eller flera bihålor på ena sidan av huvudet som drabbas och de lokala besvären är då ensidiga.

nastappa

Nästäppa eller bihåleinflammation?

Vad skiljer en vanlig förkylning från en bihåleinflammation?

sinuxol-produktbild

Om Sinuxol

Läs mer om hur Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Köp Sinuxol här

Köp här

Sinupret forte & Sinuxol finns på de flesta apotek, här kan du se vilka.