Om förkylning

forkylning

Vad är förkylning?

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. Frekvensen på en förkylning skiljer sig mellan vuxna och barn. Vuxna är i genomsnitt förkylda mellan en och två gånger per år, medan barn blir förkylda upp till tio gånger per år när de är små. Under höst och vinter är det vanligt att det är många som drabbas samtidigt.

mamma-barn-CM11

Under infektionen har man ofta höjd temperatur, ont i halsen, nästäppa, hosta och rinnsnuva. Sjukdomen går ofta över av sig själv, men sträcker sig förkylningen längre än två veckor bör man kontakta en läkare. Ibland leder en förkylning till andra infektioner såsom bihåleinflammation. Förkylning är en av de vanligaste infektionssjukdomarna och är i regel mycket smittsam då det finns ett stort antal virus som kan ge upphov till den.

tvatta-handerna-CM11

Hur blir man smittad och förkyld?

Förkylning sprids som en luftburen smitta genom att någon exempelvis hostar eller nyser. Förkylningen kan också smittas genom direktkontakt, exempelvis via händer. Inkubationstiden är kort och omfattar ett till fem dygn. Du kan faktiskt smitta andra innan du själv fått symtom på grund av olika virus som smittar i olika stadier.

virus

Det som händer är att förkylningsviruset anfaller våra celler. Immunförsvaret anfaller virusen och försöker förinta dem. Om immunförsvaret inte lyckas ta kål på virusen blir vi förkylda. När vi är friska producerar slemhinnan i näsan en hel del sekret och slem för att hålla oönskade partiklar från kroppen. Vid en förkylning ökar produktionen av sekret och slem (rinnsnuva) där det sitter viruspartiklar. Därigenom smittar vi andra genom just direktkontakt.

apple-CM11

Kan man förebygga en förkylning?

Goda hygienrutiner och en hälsosam livsstil är alltså ditt bästa försvar mot förkylning. Se till att äta nyttigt och varierat och motionera och fokusera på träning. Försök att undvika cigaretter och rökning och drick bara lite alkohol. Sedan svininfluensan och coronapandemin har människor i regel varit duktigare på att undvika att smitta varandra i den mån det går och samma sak gäller vid en förkylning.

Några goda råd du kan följa för att undvika förkylning är att:

Ett annat sätt att minska risken är att undvika att peta sig själv i ansiktet. Tänk även på att inte bita på naglarna och pilla i närheten av ögon, näsa och mun. Försök att sova ordentligt och stressa mindre för att inte trötta ut kroppen. Ät ordentligt och drick mycket vatten och kanske det viktigaste av allt – undvik i den mån du kan att träffa människor som redan är förkylda.

citat-CM11

Hur länge är man förkyld?

Så hur länge kan man vara förkyld? De flesta förkylningar varar i sju till tio dagar. Detta kan dock skilja sig från person till person. Det finns egentligen inget sätt att bota förkylningen helt på en gång, men vissa läkemedel kan hjälpa till att lindra symtomen (som exempelvis Sinupret forte).

De flesta vuxna återhämtar sig från en förkylning på en vecka till 14 dagar. Livsstil spelar också in och kan både påskynda eller bromsa återhämtningen. Även efter att viruset har lämnat kroppen kan vissa symtom stanna kvar i ytterligare en vecka som segt slem, hosta och rinnsnuva.

Långvarig förkylning

En långvarig förkylning kan bero på ett nedsatt immunförsvar. Även astmatiker eller de med kroniska lungsjukdomar får ofta en mer långdragen förkylning. Den vanligaste anledningen till att du inte blir frisk från din förkylning är flera infektioner som avlöser varandra. Det kan också vara så att du börjar träna eller går tillbaka till jobbet innan du blir helt frisk vilket gör dig mer mottaglig för en ny förkylning.

Det finns även andra faktorer som gör att din förkylning inte släpper, däribland stress och rökning. Båda dessa gör att din förmåga att stå emot bakterier och virus försämras. Om förkylningen inte har gått över av sig själv inom två veckor rekommenderas kontakt till vårdcentralen som kan göra en individuell bedömning baserad på dina symtom.

sinupret-produktbild

Om Sinupret forte

Läs mer om hur Sinupret forte kan lindra dina förkylningsbesvär.

sinuxol-produktbild

Om Sinuxol

Läs mer om hur Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Köp Sinuxol här

Köp här

Sinupret forte & Sinuxol finns på de flesta apotek, här kan du se vilka.