Vi har alla hört fraser som: "Jag blev förkyld för att jag frös", eller "klä på dig, annars blir du sjuk." Men hur mycket sanning ligger det egentligen i detta? Kan vi verkligen bli sjuka bara för att vi blir kalla?
De flesta sjukdomar vi får under hösten och vintern är virusinfektioner, främst förkylningar som drabbar de övre luftvägarna. Bakterieinfektioner är betydligt ovanligare. För att en infektion ska kunna ta fäste i kroppen måste patogenen (som viruset eller bakterien) först övervinna kroppens immunförsvar.
Patogener kan ta sig in i kroppen på flera sätt:
För att en infektion ska bryta ut krävs att ett virus eller en bakterie tar sig in i kroppen och börjar föröka sig – kyla i sig är inte en direkt orsak till infektion. Däremot visar vissa studier att stark kyla kan försvaga immunförsvaret tillfälligt. När kroppen utsätts för kyla drar blodkärlen i luftvägarna ihop sig, vilket kan minska tillförseln av blod och immunceller till slemhinnorna.
Kylan i sig orsakar alltså inte förkylning men kan skapa en miljö som gör det lättare för virus och bakterier att ta fäste, särskilt när immunförsvaret är försvagat av andra orsaker.
Kylan kan faktiskt bidra till att stärka immunförsvaret under kontrollerade förhållanden. Kortvarig, regelbunden exponering för kyla som isbad eller vinterbad kan stimulera produktionen av vita blodkroppar och vissa cytokiner, vilket stärker kroppens förmåga att hantera infektioner. Det kan även ge mer energi och bättre humör, vilket också påverkar hälsan och immuniteten positivt.
Sammanfattningsvis: Kyla orsakar inte sjukdom direkt, men under rätt förhållanden kan kontrollerad kyla bidra till ett starkare immunförsvar och bättre allmänhälsa.