Huskurer-header

Huskurer och tips mot rinnsnuva och förkylning

Ta inte i för mycket när du snyter din täppta näsa och snyt dig inte ur båda näsborrarna samtidigt. Om du håller för den ena näsborren och snyter rent den andra, och sedan byter näsborre gör du på rätt sätt. Annars finns risken att det uppstår ett alldeles för högt tryck, vilket kan göra att snoret trycks upp i bihålorna i stället. Det är bättre att frigöra näsan skonsamt från slemmet.

Bekämpa inflammationen eller infektionen med hjälp av behaglig värme. Passa på att ta ett varmt bad med en någon trevlig badprodukt. Bad med mentol och eukalyptus brukar göra susen. Efter förkylningsbadet ska du helst gå och lägga dig och sova i en varm säng.

Viktigt: Har du feber gör du bäst i att avstå från badet.

Tips: Även naturliga huskurer kan lindra. En god soppa av valfritt slag kan också vara härligt värmande – och det inifrån!

Det kompenserar för vätskeförlusten (t.ex. vid feber) och hjälper till att lösa upp slemmet. Något som rekommenderas i förkylningstider är te med ingefära, fläder eller lindblommor. Andra bra alternativ är en varm citrondryck eller ett glas varm mjölk.

Det är extra viktigt att se till att små barn får i sig tillräckligt med vätska.

Det lindrar när näsan är täppt. Då kan du få en avkopplande sömn, trots rinnsnuva och bihåleinflammation.

Stärk ditt immunförsvar i kampen mot infektionen eller förkylningen genom att äta mycket frukt och grönsaker, helst färska och råa.

Har du blivit dålig? Växla ned och låt din kropp få lite välbehövlig vila. Det är det enda sättet för din kropp att kunna bekämpa snuva, förkylning eller influensa helt och hållet.

Höj luftfuktigheten inomhus genom att exempelvis hänga fuktiga handdukar över elementen. En låg luftfuktighet riskerar att torka ut slemhinnorna i luftvägarna ytterligare.

Använd helst kamomill eller salt som tillsats. Den heta ångan hjälper till att frigöra näsan och bihålorna.

Viktigt: Spädbarn och småbarn får under inga omständigheter inhalera eller smörjas in med substanser som innehåller mentol, eftersom det eventuellt kan utlösa andningsstillestånd.

Lider du av nästäppa, smärta i överkäken och pannan, eller av tryckande huvudvärk som blir värre när du böjer dig framåt?

Det här är symtom som de allra flesta av oss kan känna igen. Risken finns att du har drabbats av en bihåleinflammation (sinuit) eller en kombination av bihåleinflammation och snuva (rinosinuit).

Sinuxol-vit

Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Sinuxol är ett växtbaserat läkemedel för behandling av bihåleinflammation med snuva. Det kan användas av vuxna från 18 år och innehåller en unik kombination av fem olika medicinalväxter. Sinuxol är dragerade tabletter, som gör de lätta att svälja. Sinuxol lindrar symtomen två dagar tidigare än utan behandling.

Läs bipacksedeln noga. Rekommenderas inte vid graviditet och amning samt vid magsår. Rådgör med din läkare om symtomen kvarstår efter 7-14 dagar.