Forkylningens-faser-header

Förkylningens faser

Har du tänkt på att du brukar gå igenom vissa faser när du är risig och förkylningen bryter ut i kroppen? Kanske dyker symtomen upp i samma ordning varje gång? Snuva, hosta, ont i halsen, värk och feber. En förkylning brukar ha olika faser och här kan du läsa mer om vad det är som händer i kroppen under infektionen och hur du kan lindra dina förkylningssymtom på olika sätt. Notera att de här är typiska faser vid en förkylning men att förkylningar kan se ut på olika sätt.

trott-hangig-CM7

Fas 1. Trött och hängig

Här börjar du märka att du blivit förkyld och känner dig ofta trött och kan få ont i kroppen. Dessa dagar är de som brukar vara värst med symtom som snuva, nästäppa, heshet och halsont. En del får även lite feber och värk i kroppen. Höjd temperatur är egentligen inte särskilt skadligt utan fungerar som kroppens naturliga försvarsmekanism. Hos vuxna varierar kroppstemperaturen normalt mellan 36,0 och 37,8 grader där en temperatur över 38 brukar räknas som feber. Med stigande temperatur kan det värka i kroppen och man kan känna sig lite frusen. När den höjda temperaturen går ner är det vanligt att man svettas och får frossa som är vanliga bieffekter av febern eftersom det är kroppen själv som försöker reglera temperaturen.

halsont-CM7

Fas 2. Halsont

I den andra av förkylningens fyra faser kan halsen börja påverkas av infektionen. Halsont får man ofta som ett resultat av ett förkylningsvirus där halsen kan bli irriterad och svullen. Halsont kan man också få av bakterier i halsmandlarna. Vi en förkylning kan även stämbanden bli inflammerade och göra ont vilket också kan göra en hes. Här kan kall och varm dryck ha en lenande effekt och även rinnande mat som yoghurt.

snuva-CM7

Fas 3. Nästäppa och snuva

När näsan börjar rinna är det här ett tecken på att infektionen har nått den tredje av förkylningens faser. Rinnsnuva (rinnande näsa) och nästäppa är vanliga vid förkylning. Näsans insida blir inflammerad vilket gör att den blir trängre och man kan bli täppt. I början av fasen är snuvan ofta tunn och genomskinlig, men blir tjockare inom några dagar och förvandlas till grönt eller gult snor (ofta en naturlig följd av förkylningsvirus). När man snyter sig upprepade gånger kan slemhinnorna svullna. Bihålorna kan bli påverkade och inflammerade vilket bland annat kan leda till smärta och huvudvärk. Bihåleinflammation uppstår när den grundläggande rinnsnuvan har övergått till bihålorna.

kvinna-Hosta-CM7

Fas 4. Hosta

Hostan är den sista av förkylningens fyra faser och när den kommer är virusinfektionen i det sista stadiet. Hostar gör man för att det är kroppens naturliga reflex att få bort slem och partiklar i syfte att skydda lungorna. Hosta är ett av kroppens försvar för att hålla luftvägarna fria från irriterande ämnen och partiklar. Det finns både torr- och slemhosta. Rethostan brukar komma först när luftrören blir irriterade. Det kan efter ett tag bildas mer slem i luftvägarna som gör att man får slemhosta. Även om själva förkylningen släppt kan hostan däremot fortsätta ett tag till då slemhinnorna fortfarande är känsliga. Denna hosta brukar inte hålla sig kvar i mer än några veckor.

sinupret-produktbild

Om Sinupret forte

Läs mer om hur Sinupret forte kan lindra dina förkylningsbesvär.

sinuxol-produktbild

Om Sinuxol

Läs mer om hur Sinuxol löser huvudproblemen vid bihåleinflammation

Köp Sinuxol här

Köp här

Sinupret forte & Sinuxol finns på de flesta apotek, här kan du se vilka.